06 september 2014

Weven

Dit voorjaar kwam ik bij toeval terecht op de weblog van Avalanche Looms. Prachtig wat zij maakt en oh wat inspireerde mij dat om het weven zelf ook eens uit te proberen.

Kortom op school een 4-schachts weefgetouw geleend, bij de kringloop een boekje over weven gekocht en zelf van wat planken en een oude houten gordijnroe een scheringbord in elkaar geknutseld. Daarna bij de wolwinkel verschillende kleuren wol gekocht en hup aan de slag.

weefproces

Na eerst een ontwerp gemaakt te hebben op een kartonnetje van hoe ik de schering wilde hebben, heb ik deze vervolgens in delen op het scheringbord gespannen.

weefproces-2

Daarna moet de schering onder spanning op de achterste scheerboom opgeboomd worden. De volgende stap is om de scheerdraden door de hevels aan de verschillende schachten te rijgen, de volgorde bepaald later welke patronen je kunt weven.


weefproces-3

Vervolgens worden al deze draden door het riet geregen, deze bepaald de stevigheid en ook de breedte van het weefwerk. Uiteindelijk knoop je dan de scheerdraden aan de voorste scheerboom en kan het uiteindelijke weven beginnen. Door de verschillende schachten omhoog te zetten ontstaat er aan de voorzijde van het riet en zogenaamde sprong, hier haal je de inslagdraden doorheen die je vervolgens met het riet aanslaat oftewel aandrukt tegen de voorgaande draad. De patronen worden dus ook bepaald door welke schachten je omhoog zet.

weefproces-eindresultaat

En dit is dan het uiteindelijke resultaat van een aantal dagen weven... een zelf geweven sjaal als verjaardagscadeau voor mijn vader.

Pin It

4 opmerkingen:

 1. ik vind het heel moeilijk te volgen…een hele les woordenschat voor mij, maar het resultaat is echt fantastisch!!! Ga je nog meer weven??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dorith,

   Dankjewel voor je reactie, het is inderdaad wel mijn bedoeling om vaker te weven. Inmiddels heb ik in mijn atelier een groter (paardjes) weefgetouw staan wat ik gratis bij iemand af mocht komen halen en heb daar al een nieuwe sjaal op geweven voor mijn nichtje. Het kost alleen best wel flink tijd om het getouw in te rijgen en momenteel ben ik ook weer helemaal in de ban van het maken van (antroposofische) poppen en dus het is weer even afwachten wanneer ik tijd over heb om een nieuwe sjaal op te zetten.

   Meer over mijn poppen kun je trouwens hier vinden: mariekuniek-dolls.blogspot.nl/

   Verwijderen
 2. Wat fijn om weer wat van je te lezen, Marieke. Ik begrijp dat je geen leuk jaar achter de rug hebt. Mijn moeder leeft gelukkig nog, maar ik maak me wel eens zorgen. Hoe zou het zijn als ze er niet meer is? Het is vast een groot gemis. Sterkte daarmee.
  De sjaal is vind ik prachtig, vooral die ingeweven motieven. Petje af hoor. Ik hoop dat je meer dingen laat zien, in de toekomst. Ik bewonder je veelzijdigheid.
  Groetjes, Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ria,
  Dankjewel voor je reactie en ja ik hoop in de toekomst wat meer te laten zien. Het was inderdaad een zwaar jaar, maar gelukkig kan ik me ontspannen door creatief bezig te zijn. Zoals je al kunt lezen in mijn antwoor op Dorith's berichtje ben ik nu druk met poppen, maar een volgende sjaal staat wel in de planning... al was het maar omdat ik ook mijn dochter nog een sjaal beloofd heb ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...