06 november 2012

Hoesje voor huishoudboekje - tutorial

huishoudboekje

Ik denk dat wij niet de enige zijn die momenteel de uitgaven iets meer in de gaten moet houden. Voor het grote geheel probeer ik dat digitaal te doen met een heel handig programma dat ik via het Nibud gevonden heb. Maar toen ik pasgeleden aan het opruimen was kwam ook dit boekje, waarvan ik het hoesje alweer een tijdje geleden maakte, weer boven tafel.

Ik dacht meteen kom laat ik er een tutorial van maken voor op mijn blog, wie weet inspireert het ook anderen om weer eens ouderwets een huishoudboekje bij te houden... uiteindelijk doe je dat misschien sneller als je het saaie boekje verpakt in een leuk jasje want dan is het geen straf om het op tafel te laten liggen.

Alleen misschien is tutorial wel een groot woord, het is waarschijnlijk meer een beschrijving want ik heb toendertijd het maakproces niet vastgelegd en dus moeten jullie het met de foto's van het eindresultaat doen.

huishoudboekje-2

Ik ben begonnen met dit kasboekje, ooit gevonden in een kast op mijn toenmalige werk waar het maar wat lag te verstoffen...

Ik heb het open neergelegd en heb toen bovenzijde en zijkant opgemeten. In dit geval is het 32 cm breed en 22 cm hoog. Daarbij heb ik voor de flappen die aan de binnenzijde komen en waar straks de kaft ingeschoven wordt 13cm gerekend en 3 cm omslag voor boven en onderzijde. Kortom voor mijn boekje had ik een lap van 58x28cm nodig. Hieronder nog even de lap met middellijn en de extra toeslagen.

huishoudboekje-schema

Deze lap heb ik uit ongebleekt katoen van de ikea geknipt. De stof wel eerst even wassen voor gebruik, want stel dat je het hoesje om één of andere reden nog eens wilt wassen dan wil de stof nogal krimpen en dan past het natuurlijk niet meer... zonde van al het werk.

Vervolgens heb ik de stof verstevigd. Dat kan met plakvlieseline, maar ik heb er een lap dun vilt voor gebruikt dat ik nog had liggen. Vervolgens rondom zigzaggen om rafelen tegen te gaan.

Daarna heb ik het boekje versierd met allerlei stofrestjes en andere zaken die ik zoal bewaar als ik ze vind. Zo komen de veters waarmee het dichtgebonden is en de bandjes waarmee ik het woord huishoud "geschreven" heb, oorspronkelijk van kaartjes die aan nieuw gekochte kleding zaten. En is het wolkje is een snippertje van mijn eigen babydekentje. Om jezelf te helpen de kaders te bepalen zou je de lijnen op de stof kunnen stikken zoals ze in het schema boven aangegeven zijn. Zelf heb ik alleen de stiksels van de 2 zijlijnen gedaan, omdat ik een deel van mijn versiering door wilde laten lopen op de achterzijde. Het deel dat straks de voorzijde vormt is overigens de rechter rechthoek.

huishoudboekje-schema-2

Op de flap naast de voorkant heb ik een pennenzakje gestikt. Een rechthoekig lapje van 15x5cm, waarvan je 1 smalle kant eerst 1cm omvouwt en doorstikt en vervolgens ook de andere zijden omvouwt, dat op de ondergrond vastspeld en vervolgens aan de zijkanten en onderzijde vastnaait.

Daarna heb ik twee 3-kantjes geknipt en 2 stukjes veter afgeknipt en deze heb ik zoals in bovenstaand schema aangegeven is vast gestikt, eerst de veters neerleggen en spelden en dan de driehoekjes op de uiteinden van de veters leggen, vastspelden en vast stikken.

huishoudboekje-4

Als laatste vouw je de flappen met goede kanten op elkaar. Als je de lap op de lijnen hebt doorgestikt zoals ik eerder beschreef, dan zijn die aan weerszijde de vouwlijnen van de zijkanten en die aan boven en onderzijde waar je de lappen aan elkaar vaststikt. Als laatste knip je de hoekjes schuin af en als je stof erg dik is (zoals dat bij mij het geval was) kun je eventueel de naadtoeslag aan de kant van de flappen ook op 1 cm afknippen. Kijk anders even goed naar bovenstaande foto dan zie je hoe ik het gedaan heb.Nu alleen de boel nog binnenstebuiten keren en de omslagen van het boekje erin schuiven en voilà je huishoudboekje met origineel hoesje is klaar.

Veel succes ermee!

Pin It

4 opmerkingen:

 1. Oh, wat leuk ik ben nog altijd van het op papier bijhouden ...Maar het hoesje is ook erg leuk om met andere tekst onder het huisje -voor b.v. een verhuizing -alles bij te houden ...
  Groetjes Joan(ja ook van de kat )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb een varia gemaakt. Ik ben gewoon begonnen met lintjes te plakken dan komt het hoe en wat van zelf wel ...maar het huis staat -ook op een kasboek .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk! Ik gebruik al een huishoudboekje http://simpelhuishoudboekje.nl/ maar ik als dit zie, krijg ik kriebels om weer een ouderwets boekje te gaan gebruiken:)

  Groetje Sas

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...