19 november 2012

Sjaal in Pauwensteek

noro

Mijn moeder kocht deze fantastisch mooi wol van Noro om een dunne sjaal van te breien. Dat moest op pennen 2.5 en dat bleek voor haar een stap te ver.

Omdat ik zelf ook al eens heb staan "kwijlen" bij deze wol, maar die is momenteel simpelweg iets te prijzig voor mijn knip, was het dan ook een beetje eigenbelang om haar aan te bieden de sjaal voor haar te breien. De lusten maar niet de lasten zullen we maar zeggen.

Om de wol extra mooi uit te laten komen besloot ik voor de sjaal een patroon te gebruiken dat ik ooit bij een aankoop bij De Afstap in Amsterdam cadeau kreeg. Ooit stond het daar ook op de website maar nu niet meer. Omdat het in feite een heel simpel patroon is dat voor meerdere soorten wol geschikt is, hier een beschrijving voor wie er interesse in heeft.

patroon-pauwensteekIedereen heeft waarschijnlijk een persoonlijke voorkeur voor de breedte van een sjaal. Bepaal dus hoe breed je de sjaal wilt hebben en brei met de wol die je wilt gebruiken een proeflapje in pauwesteek om te kunnen bepalen hoeveel steken je vervolgens op moet zetten om de juiste breedte van je sjaal te krijgen. Hou hierbij rekening met het feit dat het aantal steken door 18 deelbaar moet zijn en dat er 16 steken bijkomen voor de rand.

Werkwijze:
Zet het benodigde aantal steken op en brei vervolgens 4 cm ribbels (= alle pennen recht breien).
Daarna als volgt verder breien: 8 steken ribbels, de benodigde hoeveelheid steken in pauwesteek (zie onderstaande beschrijving van alle naalden) en 8 steken ribbels.

Pauwesteek (aantal steken deelbaar door 18).
1e naald: * 2 steken averechts samenbreien (3x herhalen), 1 omslag 1 recht breien (6x herhalen), 2 steken averechts samenbreien (3x herhalen), herhaal vanaf *.

2e, 4e en 6e naald averechts breien.
3e en 5e naald recht breien.
Deze 6 naalden steeds herhalen.

Deze naalden herhalen tot de sjaal de gewenste lengte heeft minus 4cm.
Brei 4 cm ribbels en daarna afkanten en draadeinden wegwerken.

Het mooiste resultaat krijg je als je vervolgens de sjaal licht bevochtigd, opspant op een stevige ondergrond en laat drogen.

Veel breiplezier!
Pin It

11 opmerkingen:

 1. Hier komt ware nostalgie naar boven. Vroeger vele truien in deze steek gebreid. Ga morgen gauw wol halen om zo'n mooie sjaal in pauwesteek te maken. Bedankt Marieke.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een beetje nostalgie is altijd goed toch, succes!

   Verwijderen
  2. goede avond,

   Ik ben op zoek naar een trui in pauwensteek.
   Heb al eens zo trui gebreid, maar ben het patroon kwijt.
   Weet u misschien waar ik het patroon kan kopen.
   Of dat u er misschien er één heeft.

   bvd
   Groeten hannie

   Verwijderen
  3. Dag Hannie,

   Helaas kan ik je er niet aan helpen, maar probeer het hier eens:
   http://brei.startpagina.nl/prikbord/list.php?390

   Verwijderen
  4. Ik krijg de steek niet voor elkaar, ik krijg veel meer steken dan dat ik opzet.
   Het is toch 3 keer twee samenbreien en dan zes keer 1 recht 1 omslag. eindigen met 8 ribbels. ik wou graag een babydekentje er van breien. wie kan mij dat uitleggen, wat ik fout doe. gr Henny

   Verwijderen
 2. Dank je om een duidelijke omschrijving van de pauwensteek te formuleren, andere sites waren erg verwarrend. Groetjes, Lotte

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zou ik een klein vraagje mogen stellen (ben nog niet zo lang aan het breien). De omslag hier, is dat de rechte omslag En brei je dan geen 12 steken want dan zit je over de 18 in totaal? Sorry voor de onkunde..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lotte, sorry voor de late reactie.

   Het is inderdaad een rechte omslag en je maakt 6 omslagen en breid 6 steken. De omslagen compenseren weer de 6 steken die je samenbreid

   Verwijderen
 4. Leuke sjaal Marieke, ik wil hem direct gaan breien hahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel mooi!

  Ik maak er een bladwijzer van, ooit...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...